Mitt navn er Karen Anna Kiær.
Rogner er gården jeg er oppvokst på, og nå er i ferd med å ta over.
RideEventyr er det jeg alltid har elsket å drive med.
OmKA | OmRogner |
---|---|
IMG_5654_beskjært | OmRER |
Praktisk |
Om meg og mitt liv med hester
I 1982 så jeg dagens lys, og barndommen ble tilbrakt i et sirkus av folk og dyr på Rogner. Det som manglet av naboer på samme alder ble av meg og mine fire yngre søsken tatt igjen høyt og lavt i stall, fjøs og låve. Vi ble tidlig gode på å underholde oss selv, og prosjektene var mange. Det ble bygget hytter, skrudd på maskiner og stelt dyr. Da sauene ble leietemt og vi skulle starte med innridning, så skjønte nok vår mor at det var på tide å skaffe ponni…
Jeg var seks år gammel da mamma kjøpte den første ponnien til gården; Sølvi. Sølvi kunne sine triks for å skremme små barn fra å bli hestejenter, men på et eller annet vis ble det vekket til live en sterk lidenskap. Da jeg var sju fartet jeg visstnok høyt og lavt på tur alene, og det var bare en sjelden gang innimellom at Sølvi og jeg kom hjem hver for oss.
Da welshponnien Catriona kom til gården i 1991 ble hun ny rideponni for meg og da de voksne ikke hadde tid til å bli med ut og legge på sal like ofte som jeg ville ut og ri, så sluttet jeg bare å bruke sal. Den dag i dag rir jeg fortsatt mer uten sal enn med. Catriona brakte også uendelig mye annen lærdom og inspirasjon inn i hestelivet mitt. Fra ryggen hennes begynte jeg å flytte sauer og kveg, lenge før jeg hadde hørt om cowboyer og ville vesten.
Et frø var sådd, og det ble welsh-araberblandingen Grim som med årene fikk overta stafettpinnen som med-eventyrer etter Catriona. Grim ble født på gården i 1994, og har uten tvil vært min læremester nummer 1. Det var han som med ro og selvtillit håndterte at jeg lærte nye ting og fikk nye ideer; at jeg plutselig skulle gjøre ting annerledes enn jeg hadde gjort før. Etter kurs i hestehåntering med Stefan Forsman på slutten av 1990-tallet så var det han som viste meg når jeg var på rett spor og når jeg hadde misforstått ting. Livet mitt med hest kan deles i før og etter Stefan sine kurs den gangen, og muligheten til å utvikle meg og vokse er det Grim som har gitt meg.
Det var en helt ubeskrivelig følelse den første gangen jeg dro av han hodelaget, og uten noen form for utstyr satt på den bare, varme ryggen hans og styrte han rundt på ridebanen ved hjelp av setet. At han både kunne kjenne tankene mine før jeg engang rakk å be om trav, galopp og vendinger, og at han også ønsket å gjøre det, føltes så ufattelig stort!
Utover utdannelsen hestene og alle turene i seg selv har gitt meg, så har jeg en mastergrad i ressursøkonomi fra universitetet på Ås. Selvsagt med alle tilgjengelige fag om hest som ekstra studiepoeng på siden. En del av graden er også kursene i «utmarksbasert næringsutvikling»; om hvordan man tilbyr opplevelser basert på utmarkas ressurser. Underveis i studiene benyttet jeg muligheten til et år på utveksling i USA. Et naturlig valg når man ønsker å stifte nærmere bekjentskap med cowboylivet. Her falt valget på staten Montana, og i tillegg til kurs i business og management, så tok jeg blant annet westernridningskurs på universitetet i Bozeman. Sommeren ble tilbrakt på en ranch i McAllister. Det ga mye nyttig lærdom som jeg har tatt med videre når jeg trener unghester eller jobber med kveg den dag i dag. For ikke å snakke om Chico, quarterblandingen som ble importert fra denne ranchen til Rogner, og nå er min arbeidshest og firbeinte bestevenn i hverdagen på gården.
Opp gjennom årene har det vært og er fortsatt mange arbeidende hester og ponnier på gården. Du finner mer om dem under fanen “Hester”. Spesielt morsomt er det at fjordingene og sportsponniene alle er direkte etterkommere etter de hestene som ble kjøpt til gården da vi var barn. Fordi vi har vært så begeistret for deres gode lynne og behagelige bevegelser, at vi har ønsket arvtagere. Og ikke overraskende så viser det seg å bli de beste hester man kan tenke seg; født og oppvokst i det miljøet og med på de oppgavene de skal håndtere som voksne!
Velkommen på besøk for å møte oss!
Om Rogner Gård og Kiær Mykleby
Rogner gård ligger midt i Østerdalen, en time nord for Elverum ved riksvei 3. Hit kommer du lett med bil og tog, og vi er selvfølgelig behjelpelige med skyss til togstasjonen, som heter Evenstad og er 3 kilometer unna. På en god dag går det også buss forbi stoppestedet rett ved gården.
Rogner RideEventyr er et prosjekt som tilhører bedriften Kiær Mykleby. Mykleby er det lille tettstedet hvor Rogner gård ligger plassert, mens Kiær Mykleby er bedriften mine foreldre startet da de tok over gården i 1985, og som jeg nå er i ferd med å overta, og driver i det daglige.
Kiær Mykleby driver med skogbruk, utmarksprodukter, vannkraftproduksjon og jordbruk. Utmarksdelen er utleie av jakt, fiske, hytter og setre, mens jordbruket består av kjøttproduksjon fra villsvin og økologiske sau og storfe. Både sau og storfe beiter i utmarka hver sommer, og hestene har en viktig rolle i rutinearbeidet med sorteringer og flyttinger.
I og med at det er jeg som driver Kiær Mykleby også, blir man som gjest hos Rogner RideEventyr raskt en del av den levende organismen Rogner utgjør, med alle dyrene, aktivitetene og det hyggelige arbeidsteamet som er med å skjøtte den daglige driften. Med så mange mennesker, dyr og maskiner som alle må arbeide sammen, så dukker det stadig opp overraskelser i hverdagen!
Om Rogner Rideeventyr
Med Rogner RideEventyr kan du være med på unike opplevelser som for eksempel reinsjakt til hest, elgritt (vi lar elgen være elg, og holder oss til å ri hest i elgens fotspor i snøen), øyritt i Glomma med piknikk, og måneskinnsritt i snødekket skog. Det som likevel viser seg å oppleves enda mer spesielt for gjestene, er å være med på de mange gårdsoppgavene til hest. Flytte sauer eller sortere kveg gir en helt unik følelse av samarbeid med hesten.
Mitt ønske er å ta med deg som gjest her inn bak fasaden. Jeg ønsker at du skal kjenne den uformelle stemningen, og nærheten til hestene, de andre dyrene og naturen her, med sine dype skoger og vidstrakte fjell. Jeg vil at du skal føle deg hjemme, og kjenne team spiriten så vel på tur som i arbeid med sau og kveg.
Rogner RideEventyr består per nå av meg (Karen Anna Kiær), 12 hester, og forøvrig gårdens tre gamle setre, og hytter. De andre dyrene og bygningene på gården blir også en naturlig del av det hele, da overnatting innimellom finner sted i hovedhuset, og vi jobber tett på de andre dyrene under mange av arrangementene.
Hestene er selvfølgelig det aller viktigste for å gi en unik opplevelse hos Rogner RideEventyr. Det er naturligvis av ytterste viktighet at hestene er trygge og kan jobben sin, og har solid og sikkert utstyr, for å gi gjestene komfort og sikkerhet. For å gi hestene et godt hesteliv, så har vi valgt å la dem gå ute i store skogsgjerdinger hele vinteren, med tilgang på hus hvor de har tjukk seng av flis, og oppvarmet drikkekar. På menyen står mest mulig høy og ensilage produsert på gården, og spredt over flest mulig timer i døgnet, for å stille den naturlige trangen til å spise litt hele tiden. Om sommeren er det beite som gjelder. Utover dette er jeg opptatt av å finne utstyr som passer den enkelte hesten godt, og som de trives med. Equiterapeut brukes ved behov. For meg er det veldig viktig at hestene har det godt her; at de er sosiale, harmoniske og fornøyde. Da gjør de også den beste jobben.
Når det kommer til treningen så har jeg siden det første kurset i hestepsykologi og hestetrening lest mange bøker, studert videoer, og deltatt på ulike kurs. For meg har målet hele tiden vært best mulig samarbeid med hesten, uten motstand eller konflikter. Jeg ønsker forhold til dem basert på vennskap, respekt, tillit og glede.
Praktisk info
Utfyllende praktisk info vil bli gitt i forkant av hvert enkelt eventyr, publisert på Rogner RideEventyr sin Facebookside i form av en event. Vi arrangerer også flere av disse turene på forespørsel, så ta kontakt dersom du ønsker et skreddersydd opplegg.
Les mer om eventyrene og undervisningen vi tilbyr her.
Nødvendig erfaring
Dette varierer fra arrangement til arrangement. Noen turer går det fint å være med på som nybegynner, men de fleste eventyrene krever grunnleggende ferdigheter i skritt, trav og galopp. Det er ikke nødvendig med erfaring verken med ku, eller kvegarbeid fra hesteryggen, for å være med på de kvegbaserte opplevelsene. Nødvendig erfaring for det enkelte eventyr vil stå spesifisert i Facebook-eventen som opprettes i forkant av arrangementet.
Sikkerhet
Opplevelsene her skal være sikre både for oss og hestene. For vår del bruker vi derfor hjelm, og har et utvalg til utlån for gjester som ikke har egen. Har du din egen ridehjelm så ta den gjerne med, så har du en du vet at passer godt. For hestenes del legger vi stor vekt på trening for å gjøre dem trygge på oss, omgivelsene og arbeidsoppgavene.
Forsikring
Sørg for å ha en passende forsikring i forkant av deltagelse.
MATOPPLEVELSER
Utover selve hesteopplevelsen har jeg sterkt fokus på gode matopplevelser, som baserer seg mest mulig på gårdens produkter. Her kan du få alt fra hjemmelaget storfeburger med villsvinbacon, til elgstek og fjellørret. Enhver god dag starter med en solid frokost, pauses for en stakket stund med smakelig påfyll til lunsj, og avsluttes helst med et skikkelig måltid samlet rundt langbordet.
OVERNATTING
Overnattingen foregår enten midt i begivenhetenes sentrum i hovedhuset på gården. Eller vi ligger på en av gårdens gamle hytter og setre, hvor historien formelig oser av veggene. Der det er naturlig og mulig dras også lokal historie inn i turene. Deler av elgrittene om vinteren foregår for eksempel langs gamle hankveier; smale veier hvor de tok ut tømmer med hest i gamledager.
Her finner du oss
Med bil sørfra:
Rogner ligger rett ved siden av RV3, 70 km nord for Elverum. Riktig adresse i forhold til GPS-bruk er Storelvdalsveien 3058. Dette er en relativt ny adresse, så ikke alle GPSer får opp noe treff her. Når du nærmer deg sørfra kommer du til et skiltet tettsted ved navn Mykleby. Like etter passerer du en butikk på venstre hånd (Arnesens Landhandleri). Etter ca 1 km til kommer du inn i en 60-sone, passerer så en grusvei opp til Mykleby Seter på venstre hånd, og deretter er det gård nummer to på venstre hånd.
Innkjørselen kan være vanskelig å se. Den ligger rett etter den store granhekken som mer eller mindre skjuler det gule hovedhuset, og rett før busslomma på samme side av veien. Dersom du kommer inn i den krappe venstresvingen lenger fremme, har du kjørt for langt.
Med bil nordfra:
Rogner ligger rett ved siden av RV3, ca 18 km sør for avkjørselen til Koppang. Riktig adresse i forhold til GPS-bruk er Storelvdalsveien 3058. Dette er en relativt ny adresse, så ikke alle GPSer får opp noe treff her. Når du nærmer deg gården får du et skiltet tettsted ved navn Mykleby. Det er avkjørsel nummer to på høyre hånd etter dette skiltet, som tar deg rett inn på gårdsplassen. Første avskjørsel er til en bomvei, den riktige til gården ligger rett etter busslomma på samme side av veien.
Med tog:
Rørosbanen har stoppested 3 km unna gården, og vi er behjelpelige med henting og bringing til togstasjonen, forutsatt at nærmeste stasjon benyttes. Denne heter Evenstad.