top of page

Her finner du litt mer informasjon om de ulike faste eventyrene Rogner-året byr på. Noen begivenheter foregår på en bestemt tid hvert år, andre er tilknyttet årstidene. Noen få arrangementer, slik som kvegsorteringer, foregår året rundt. Eventyrene er listet i den rekkefølgen de vanligvis arrangeres gjennom året.

 

Mer detaljer kommer i forkant av hver tur, publisert på Rogner RideEventyr sin Facebookside i form av en event.
Vi arrangerer også flere av disse turene på forespørsel, så ta kontakt dersom du ønsker et skreddersydd opplegg. 

 

Følg Rogner RideEventyr på Facebook, så du ikke går glipp av eventene som opprettes! Dersom du ikke er på Facebook, eller har spørsmål, er det bare å ta kontakt via epost eller telefon. 

EVENTYR
Trykk på hvert enkelt bilde, for å lese mer om de ulike eventyrene

UNDERVISNING

ELGRITT

Elgritt

Vinterens vakreste eventyr! Her klyver vi oss oppover i noe som fremstår som ufremkommelig skog, blokkmark og klipper, ledet frem av elgens vandringsveier.

 

Ikke bare får vi et innblikk i elgens natur, og nyter det imponerende terrenget rundt oss. – Vi får også et kulturhistorisk innblikk i våre forfedres liv, der vi følger gamle hankveier; både håndlagde ferdselsårer og delvis naturlige hyller i bergskrentene, hvor de gamle skogskarene tilbrakte dager og uker av gangen vinteren igjennom, og trakk ut tømmer med hest.

COWBOY-WEEKEND

Cowboy-weekend

Velkommen med på en av årets store kvegbegivenheter! Tradisjonelt lagt til andre helgen i juni, og oftest en langhelg for å rekke alt vi skal gjennom. Her møtes vi til en kvegprat første kvelden, med teoretisk innføring i kuas verden og kroppsspråk. Dagene brukes til en kombinasjon av instruksjon på flaggline, sortering av kveg, og flytting av kvegflokker.

 

Årlig får vi mellom 40 og 50 kalver på Rogner, så med stort og smått er det rundt 100 individer som skal samles, sorteres og flyttes. Noen skal videre på innmarksbeite, og noen skal drives de 5 kilometrene fra gården og opp til slippstedet i utmarka. Øktene inneholder en god blanding av rolig tålmodighetsarbeid og mer actionfylte øyeblikk.

SHEEPGIRL

Sheepgirl-weekend

First av alt: Menn er også velkomne!
Dette er et arrangement som fortsatt er under utforming, og som har hatt ganske ulik form gjennom de siste årene.

Tidspunktet er i første halvdel av juni, når forholdene ligger til rette for at sauene kan samles inn fra innmarksbeite, sorteres og sjekkes, og drives videre til utmarksbeitet. På grunn av endret slippsted i utmarka vil det fra 2018 igjen bli et nytt opplegg for denne langhelgen, hvor vi vil drive sauene i flere omganger fra Myklebysetra til en seter 8 km lenger inn i fjellet. Der skal de gå i noen dager før grindene åpnes og de kan spre seg i fjellet og hjelpe til med å holde fjellviddene åpne.

KVEGSORTERING

Kvegsorteringer

Innimellom de større begivenhetene dukker det i løpet av gårdsåret jevnlig opp ulike oppgaver som er idelle, actionfylte og morsomme for et cowboy-team til hest! Her er oppgavene, varighet og pris veldig varierende, men generelt er det for det meste snakk om lavt prisnivå, enkeltdager, og oftest kort varsel i forkant av begivenhetene.

 

Følg oss på Facebook, så du ikke går glipp av eventene som legges ut der! Typiske behov som oppstår på kvegfronten, og som ikke alltid kan planlegges god tid i forveien, er behov for å bytte beiter eller luftegårder på ulike kveggrupper, sortering når dyr trenger ulik foring, sortering når vi har funnet kjøpere til kalver som skal selges som livdyr, og henting av slaktedyr når vi får hentedato fra slakteriet.

STEINBU

Steinbu-eventyr

En helt fantastisk tur, som varer en uke (oppmøtedag, fem ridedager, avreisedag). Vi rir en rute fra Rogner til setergrenda Skjerdingen, som går fra steinbu til steinbu over fjellet. Buene er sjarmerende, historiske og danner en fin ramme rundt turen, men har begrenset med overnattingskapasitet, og kan ikke reserveres. Derfor medbringes både egen lavvo for overnatting, strømgjerde til hestene, og alt vi ellers trenger av mat og utstyr for hele ruta.

 

Det er altså mye utstyr som skal med, og det må påregnes mye tid til pakking og saling av pakkhestene hver morgen, siden det er utrolig viktig med lik vekt på hver side av hesten. Dagsetappene er mellom 8 og 30 km, hvilket betyr at dagene stort sett går med til å pakke opp, ri, vekselvis gå noen etapper, pakke ut – og så er det som regel kvelden.

 

Like fullt er det en vidunderlig ro over en slik lang fjelltur, når vi rir og rir, eller går og går… Av en gjest så treffende beskrevet som «mountain meditation». Det meste av ruten følger stier, noe gjennom skog, det meste over nydelige fjellviddelandskap. Bare noen få kilometer består av grusvei, og så er det én etappe på noen få kilometer med friridning uten sti.

 

Så fremt mulig avslutter vi turen på Skjerdingen Høyfjellshotell, med badstu, bassengbesøk, en drink og middagsservering. Denne turen arrangeres ikke hvert år, og kun på forespørsel. 

SETER-SETER

Seter til seter tur

Bli med på en deilig fjelltur rundt hele eiendommen, der vi starter fra gården og beveger oss fra seter til seter
- hver natt et nytt sted!

 

Mye av ruten foregår langs gamle skogsveier, men minst en etappe består av kilometervis med fjellsti i åpent landskap! Her er det to ulike muligheter for turopplegget. Det ene alternativet innebærer at vi bruker pakkhest til å frakte med oss det som behøves av mat og overnattingsutstyr. Det andre alternativet er å benytte seg av ekstra hjelp fra gården og biltransport av utstyr. Sistnevnte blir da noe dyrere, men tidsbesparende og komfortabelt.

 

Denne turen kan tas i rolig tempo og tilpasses nybegynnere, eller vi kan benytte flere av de fine veistrekningene til forfriskende trav og galopp. Rideetappene er vekselvis lengre og kortere, men felles for dagene er at det er god tid til å nyte måltider og avslapping både før og etter dagens rideetappe. Korteste dagsetappe er 8 km, mens den lengste er
snaut 20 km. 

ØYRITT

Øyritt

Bli med på en fartsfyllt og morsom opplevelse på hesteryggen! Vi utforsker de mange små jordveiene rundt jordene ute på Koppangsøyene, nyter noen friske galopper på nyslått eng, og vasser i Glomma. Kanskje er vannivået i elva slik at vi til og med finner et sted å svømme med hestene!

 

I løpet av dagen finner vi oss et egnet sted, brer ut pleddet
og har piknikk.

SAUESANKING

Sauesanking

Dette blir en ny begivenhet å finne i kalenderen fra 2018!
Det er ikke nytt på gården å bruke hest i sauesankinga,
men det er nytt at vi har flyttet sauene fra skogsbeite til snaufjellet, og nå har en helt annen og mer lettridd terrengtype å forholde oss til.

Skjønt, lettridd er kanskje å ta litt i, for her kan vi, akkurat som under kvegsankinga, aldri vite sikkert på forhånd hvor dagen vil bringe oss. Den kan bli kort eller lang, og resultatet kan bli alt fra ingen sauer til store flokker sperret inne på en av våre setre i området. Terrenget det beites i er delvis lettridd snaufjell, delvis steinur og myr. Så her kan vi måtte hoppe av hesten og leie innimellom, eller til og med måtte supplere med en runde rundt noen hindringer til fots mens andre holder hestene så lenge.

 

Fokuset er å nå målet som et team: Få sauene vi finner i riktig retning, og stenge dem inn på nærmeste seter.

KVEGSANKING

Kvegsanking

Årets aller mest spennende og actionfylte kvegeventyr, uten tvil! Begivenheten går av stabelen mellom 15. og 25. september hvert år, og her er det store målet å finne og få hjem den store kvegflokken på ca 100 dyr fra utmarka. 

 

Vi starter normalt første dagen med flaggtrening, for å bli kjent med hestene og bli et godt innarbeidet team før vi setter kursen til skogs. De påfølgende dagene rir vi tidlig ut og leter etter kveget. Lunsj og snacks er med i saltaskene, og inntas sittende eller ridende, alt ettersom det passer. Forutsatt at vi finner flokken, blir neste utfordring å overtale dem til å bli med hjem til gården. En økt som kan være alt fra 5-20 km av lengde, og sjelden slutt før det er mørkt.

 

Hjemdrivingen pleier å foregå med vekselvis rolige strekninger hvor kveget lunter idyllisk foran oss på rett vei, og mer hektiske perioder hvor de sprer seg til alle kanter og tester alt annet enn hjemovervei. Da henger vi på som best vi kan, og jobber for å komme rundt dem og få snudd dem tilbake til veien. Mestringsfølelsen er stor hver gang vi kan lukke grinda bak siste dyr! 

JAKT

Jakt til Hest

Dette er et veldig spennende konsept, fortsatt under utvikling. Turene arrangeres på forspørsel, og hver tur er helt ulik den forrige. Så langt har vi testet ut en helg på skogsfugljakt med stående fuglehund, en dag på rypejakt på snaufjellet med stående fuglehund, og en håndfull turer av varierende lengde på villreinjakt.

 

Generelt kan sies at dette er en ultimat kombinasjon for alle som er interessert i både jakt, hest, naturopplevelser og hygge. Det er viktig å være klar over at det blir en slik helhet, og at det å bruke hesten på jakt ikke gjør jakten mer effektiv, hestens lange bein til tross. Det blir ekstra logistikk når det skal sales opp før forflytning, og innimellom støter vi på myr eller steinur som ikke lar seg forsere med hestene, og må ri rundt.

 

Like fullt er det uten tvil en spesiell opplevelse å ri inn i fjellet på reinsdyrjakt, våkne i lavvoen når dagen gryr, og begynne å speide etter dyr… (PS: Nei, vi tillater ikke skyting fra hesteryggen). 

VIRGIN

Virgin-weekend

Her gjelder det å redde firbeinte jomfruer fra å havne i nød! En til to helger senhøstes samles vi for å sortere gjennom årets kalver, slik at kvigekalvene skilles fra sine jevnaldrende oksevenner og ikke havner i uløkka før tiden!

 

Med andre ord nok en morsom kvegsorteringsbegivenhet. Så fremt det passer for instruktør inkluderer vi en økt med flaggtrening innledningsvis, og får mye moro med å øve på kontroll av hvert enkelt individ videre utover i helgen. Det blir alltid noen forflyttingsetapper når grupper med dyr skal hentes ned til kufjøset for sortering, men disse helgene inneholder forholdsmessig sett mer sortering enn de fleste andre kvegbegivenhetene. Dette er utrolig morsomt og givende samarbeid med hesten, og vi opplever at hestene stadig forstår jobben bedre, og rett som det er hjelper til med å blokkere eller vende kua selv.

 

Det gir en helt unik mestringsfølelse å samarbeide med hesten om å utføre en jobb slik, og oppleve at den responderer stadig raskere på våre signaler. Utover dagen(e) får vi som arbeidsteam stadig raskere og mer presist blokkert «feil» dyr og hentet «riktige» ut av flokken. 

ADVENT

Adventsritt

Når nettene blir lange, og kulda setter inn, så inviterer vi til gårds på elgstiritt og festmiddag! Her blir det skikkelig julestemning med snø (forhåpentligvis), stearinlys, samt julekrydret meny helgen igjennom. Arrangementet går over en helg, og legges til slutten av november eller begynnelsen av desember. Kanskje passer det også å avlegge et lokalt julemarked i nabolaget et besøk…

MIDNATT

Midnattsturer og Fullmåneritt

Alt som er gøy i dagslys, er enda morsommere i mørket! Derfor arrangerer vi fra tid til annen også planlagte nattlige eventyr. Passer det med fullmåne, setter det en ekstra spiss på det hele, og særlig hvis det er masse fjærlett nysnø i tillegg!

 

Nattrittene kombineres som oftest med noen av de andre arrangementene, slik at vi for eksempel krydrer en kvegsorteringshelg med nattlig elgritt i vinterkledd skog. Vi har også benyttet muligheten når den historiske kaféen i nabolaget har hatt konserter eller julemarked, og har avlagt dem et kveldsbesøk. Finnes det noe morsommere enn en frisk galopp gjennom mørk, snøkledd skog?

UTLAND

Ekspedisjoner til det Store Utland

Dette er ikke en fast begivenhet, men et par utenlandsreiser de siste årene har definitivt gitt mersmak!

 

Vi har så langt vært på et par treningsopphold hos Alfonso Lopez de Carrizosa Caballero på Alcantara Ecuestre i Jerez de la Frontera i Spania (kjent fra NRK-serien Det store spranget). Her har fokus vært på læring på meget skolerte og velutdannede hester, selvsagt ispedd lokal kultur, mat og sherry. I tillegg til et utrolig gjestfritt og hyggelig miljø, så er det en ubeskrivelig mestringsfølelse å få prøve ut øvelser man ellers bare ser på TV; piaff, passage, galoppiruetter og spanske skritt.

 

Rogner RideEventyr har også vært avgårde på en telttur langs kysten av Marokko, en uke fra sted til sted langt utenom vanlige turisters allfarvei. Dette var virkelig en unik opplevelse som etterlot mange sterke inntrykk! Det vil helt klart bli arrangert flere utenlandsturer i tråd med Rogner RideEventyrs ånd, for å utforske andre kulturer og annen natur fra hesteryggen!

 

Følg med i kalenderen og på Facebook! 

SKREDERSYDD

SKREDDERSYDDE EVENTYR

Har du alltid hatt en drøm om en spesiell type tur? Lyst til å overraske en venn som fyller år? Savner stillheten og roen i fjellet utenfor mobildekning?

 

Ta kontakt dersom du har konkrete ønsker. Jeg hjelper også gjerne til med å finne frem til en tur eller et arrangement som kan passe for deg. Det er forøvrig mulig å kjøpe gavekort som kan brukes på alle åpne arrangementer.

CUTTING

Cuttingtrening

Instruksjon med flaggline kombineres med så mange som mulig av våre kvegarrangementer, for å gi en innføring i hvordan arbeide kveg fra hesteryggen. Dette har vist seg å være en morsom og nyttig måte for gjestene å bli kjent med både hestene og de forestående oppgavene.

 

Ingen forkunnskaper kreves, vi starter med å trene grunnleggende ferdigheter i forhold til overganger og generell lydighet, og hver enkelt får undervisning på sitt nivå. Målet er å få hesten til å bli med på å lese kua (flagget), og stoppe, starte og vende raskt på våre signaler. Dette er veldig givende trening å ha i bunn før vi flytter oss videre inn til kveget, og bruker samme tankegang og ferdigheter for å kontrollere kvegflokken, plukke ut enkeltdyr og flytte dem dit de skal.

 

Vi blir ikke verdensmestere på en helg, og dølahester blir ikke quartere, men denne grunnleggende treningen legger til rette for masse mestringsfølelse i kvegoppgavene som venter! 

UNDERVISNING-ROGNER

Undervisning på Rogner

En helg i ny og ne inviteres instruktør til gården. Vi har foreløpig ingen ridebane, men grunnleggende ferdigheter kan fint øves nær sagt hvor som helst, og stort sett benytter vi et passende jorde som treningsarena.

 

Hvilken instruktør, ridegren og tidspunkt legges ut i kalenderen og med Facebook-eventer i forkant av arrangementet. Ønsket med disse timene er å videreutdanne hestene på Rogner, og også la andre få muligheten til å ta del i dette og utvikle egne rideferdigheter samtidig. Prisen blir derfor holdt så lav som overhodet mulig, og skal kun dekke en liten hesteleie utover det instruktøren selv skal ha. 

TRENING-BORTE

Treningsopphold på andre staller

Når anledningen byr seg til å være med på spennende kurs andre steder, pakker vi henger og bil, og reiser gjerne på treningsopphold for en helg.

 

Igjen er målet kun å dekke kostnadene, for å øke eget, hestenes og deltagernes kunnskapsnivå og ferdigheter. Dette blir naturlig nok noe dyrere enn ridetimer på Rogner, men gir verdifull input i form av dyktige instruktører og de beste treningsforhold (innendørs ridehall med godt underlag for eksempel). Så langt har vi vært på flere kurs i sprang, og westerngrenene team sorting og cutting. 

bottom of page